Tyskland: Nya 129a-razzior mot vänstern efter G8-toppmötet

2007-06-25
Skriv ut Tipsa en kompis
Efter de framgångsrika protesterna mot G8-toppmötet i Heiligendamm i Tyskland försöker rätts- och polisväsendet att på nytt hetsa mot och kriminalisera den utomparlamentariska vänstern. Både i Hamburg och Berlin har det genomförts omfattande razzior mot kända vänsteraktivisters lägenheter, arbetsplatser och lokaler.
Den 13/6 skedde 11 razzior i Hamburg och staden Bad Oldesloe mot kända vänsteraktivister och deras lokaler, med användning av gummiparagrafen 129a "bildande av terroristisk sammanslutning". På morgonen stormade polisens specialenhet BKA lägenheterna och ungdomscentret "Inihaus" för att söka efter material som skulle kunna knyta aktivisterna till brandattacker mot militära fordon som ska ha skett under flera års tid i staden Bad Oldesloe utanför Hamburg. Polisen beslagtog datorer, mobiltelefoner och anteckningar. En solidarietsdemonstration samlade mer än femhundra personer i Hamburg.
Den 19/6 slog BKA polisen till igen i Berlin med razzior mot tre kända vänsteraktivisters lägenheter i Kreuzberg-Friedrichshain och mot en av dessas arbetsplats, en fritidsgård i Lichtenberg driven av den socialistiska organisationen "Die Falken". Organisationen "Die Falken" ställer sig bakom sin anställde fritidspedagog och menar att razzian mot dem är enbart ett dåligt försök i att stämpla vänstern som extremister. Polisen använde sig återigen av paragrafen 129a, och försöker knyta de boende i Berlin till samma åtal som mot de i Hamburg. Polisen beslagtog datorer, CD skivor och mobiltelefoner. Advokaten Daniel Wölky menar att "för dessa husrannsakningar finns ingen laga grund eller bevis tillräckliga för åtal" eftersom det för minst en person från Berlin bara grundar sig i att han är politiskt aktiv och globaliseringskritiker, samt att aktivisterna känner varandra. En solidarietsdemonstration på kvällen samlade över tusen personer i Kreuzberg, Berlin.
Idag den 25/6 gemomsökte polisen i Berlin återigen en känd vänsteraktivists lägenhet utan rimlig grund i husrannsakningordern och påhittat åtal. De totalförstörde lägenhetsdörren och vände upp och ner på alla rummen utan att ta något med sig. Detta i ett tydlig försök att bara trakassera politiska aktiva i den radikala vänstern.
Att polisen slår till mot vänstern så kort tid efter proteststormen mot G8-toppmötet är ingen slump, utan görs för att försöka kriminalisera de sociala och globaliseringskritiska rörelser som spirar i Tyskland. Detta görs också för att motivera den inre upprustningen av kontrollsamhället, och att den tyska militären hade jaktflygplan och bepansrade fordon i insats med polisen under toppmötesdagarna för att bevaka och skrämma demonstranterna. De organisationer som drabbats av repressionen låter sig inte nedslås utan fortsätter kampen och organiseringen för en stark vänster på uppsving.

För mer information på tyska:
http://www.antifa.de
http://soligruppe.blogsport.de/